NUFFNANG ADDS

ANNIVERSARY

Daisypath Anniversary tickers

::BIRTHDAY AKU::

Daisypath Happy Birthday tickers

Sunday, August 9, 2009

HARI YANG MALANG...

Hari ini, pada tanggal 09/08/09 merupakan hari yang malang buat diriku. Setelah 3 hari berada di JB, tibalah masanya untuk aku pulang ke kolej yang serba kekurangan. Aku bertolak keluar dari rumah pukul 12 lebih sebab ikut mummy pergi kenduri kahwin di Taman Sentosa, JB. Mummy hantar aku pergi Larkin lepas makan dekat rumah pengantin. Sampai Larkin dalam pukul 1.30 p.m. Aku terus pergi kaunter tiket Plusliner. Alangkah sedih dan hampa apabila kakak di kaunter bagi tahu yang tiket ke Seremban hanya ada pada pukul 4.30 p.m. OK, fine. Aku pergi kaunter Transnasional, kakak dekat kaunter itu pulak cakap tiket ke Seremban yang ada pukul 6 p.m. FINE! Aku memang bengang, selalunya kalau aku nak balik Seremban, tiket bas mesti ada pukul 2.30 tu. Tapi kali ini, tiket cepat pulak habis. Ini disebabkan oleh H1N1. Ramai budak-budak kolej, U, PLKN and sekolah yang cuti. So, tiket pun cepat habis.

Aku pun dah tak fikir panjang, terus pergi kaunter bas warna merah (aku tak ingat nama syarikat bas itu) and beli tiket paling awal iaitu pukul 2.15 p.m. Malangnya, bas hanya bergerak dari Larkin pada pukul 2.35 p.m. Bas kemudiaanya mengambil penumpang di Skudai. Rata-rata penumpang ingin ke Seremban dan KL. Bayangkan, tiket harga RM35 untuk perjalanan ke Seremban dan KL, memang tak logik. Nampak sangat syarikat ni menipu. Aku tak boleh berpatah balik sebab aku sudah bayar RM35, so aku hanya mampu berserah pada Allah. Setibanya di Seremban, aku bergegas ke stesen KTM yang jaraknya dalam 500 meter dari Terminal 1. Aku tiba di Seremban pada pukul 7.30 p.m. Oleh sebab itu, aku perlu cepat untuk mengejar bas kolej di Batang Benar pada pukul 9 p.m. nanti. Tiket komuter sudah dibeli. Aku duduk menanti ketibaan train yang dinanti. Train tiba pada pukul 8 p.m. Namun, ia hanya bergerak pada pukul 8.30 p.m. menuju ke Rawang. Tak apa, masih ada setengah jam perjalanan untuk aku mengejar bas kolej nanti. Aku pun duduk relax dalam komuter tersebut untuk menyejukkan bajuku yang kebasahan dek bermandi peluh tadi dan menyejukkan hatiku yang panas dek ujian yang menimpa diri.

Pada pukul 8.30 p.m., train melepasi stesen Batang Benar. Malangnya, ia tidak berhenti di sana sebaliknya meneruskan perjalanan ke Bangi. Hatiku yang sudah sejuk kembali panas, terbakar dan sedih. Tidak dapat digambarkan bagaimanakah perasaanku ketika itu. Di manakah train ini akan berhenti? Ke manakah aku harus tuju? Siapa tempat untuk aku meluahkan masalah ini dan berkongsi bersamaku? Aku sedih, betul-betul sedih. Aku yang sudah kepenatan, kelesuan, tak bermaya dek penangan selesema dan batuk menggagahkan juga kaki ini melangkah menuju ke stesen Bangi. Aku menanti train ke Seremban dengan sabar dan tenang walaupun dalam hati ni macam nak meletup dah. Train samapai kira-kira pukul 9.30 p.m. Aku terus menaikinya dan alangkah terkejutnya aku apabila terserempak dengan seseorang yang amat kukenali suatu ketika dahulu. Aku sekadar mengucapkan 'Hai' kepadanya sedangkan dia merupakan seorang yang berpendidikan agama (so stupid, nasib baik aku pakai baju kurung hari ini). Dia melangkah turun dari train dan aku melangkah naik ke train. Mungkin dia tidak mengingatiku lagi, maklumlah sudah lama kami tidak berhubung. Train bergerak meninggalkan stesen Bangi juga dia.

Sesampainya di Batang Benar 15 minit kemudian, aku menghubungi teman yang sudah ku anggap sebagai abang walaupun aku lebih tua beberapa hari dari dia. Dia sering membantuku ketika aku memerlukan. Dia sangat memahami diriku dan sering menasihatiku. Terima kasih teman. Aku akan sentiasa menyayangimu sebagai 'abangku'. Dia datang mengambilku dan menghantarku pulang ke hostel. Aku betul-betul terharu dengan jasa baiknya itu. Aku sampai di hostel lebih kurang pukul 10.15 p.m. Sangat memenatkan perjalanku hari ini. Ditambah pula dengan selsema dan batuk yang menghantuiku sejak beberapa hari lepas, aku tetap bersyukur kepada Allah kerana telah menyelamatkan perjalananku. Mungkin ada hikmah disebalik kejadian hari ini. Tapi, perasaan marah dan bengang pada syarikat bas itu tetap ada. Aku tak nak naik bas lagi. Aku sanggup paksa parent aku hantar balik daripada aku bersusah payah naik bas dari JB. TAMAT...

No comments: