Assalamualaikum...
Disebabkan mak aku berpuasa hari ni, aku dengan rajinnya telah mencemar duli masuk dapur. Sudah lama rasanya tak pegang kuali dan senduk untuk memasak. Makanya hari ni aku masak Gulai Lemak Pucuk Ubi dan Sambal Tumis Tempe dengan Ikan Bilis. Selamat merasa masakan ku mummy. =)
- Bahan-bahannya:
- Secekak pucuk ubi kayu (1 ikat)
- 10-15 tangkai cili api (bergantung pada tahap kepedasan anda)
- 1/2 genggam ikan bilis
- 2 ulas bawang putih
- 1 ulas bawang besar
- 1 inci halia
- 1 helai daun kunyit
- 1 batang serai
- 200 ml santan kelapa
- 2 sudu serbuk kunyit
- 2 sudu air asam jawa
- Sedikit air
- Garam dan gula secukup rasa
- Cara memasak:
- Kisar bahan 2-6. Panaskan periuk dan masukkan bahan kisar tadi bersama serbuk kunyit. Tambah air jika perlu.
- Masukkan daun kunyit, serai dan santan. Kacau sehingga pecah minyak dan masukkan pucuk ubi.
- Apabila mendidih, masukkan air asam, garam dan gula secukup rasa. Jika mahu lebih sedap, bolehlah masukkan ikan masin yang sesuai.
Resepi yang mudah disediakan tetapi memudaratkan jika tersalah langkah. Boleh bocor usus kalau tersalah memilih. Faham-fahamkan dan selamat mencuba. =)
Dari Hati Nuraniku,
fara,,
5 comments:
jujun pandai masak ar..kikiki..
ptt ar acik ske dlu..huhu
sengal lar jalal...
kisah lama jgn diungkit...
aku pun dah x ingat pasal tu..
hahaha..
akak...akak...
cik fara !! hehe. . . wt ape skunk? tetibe rindu nk mkn mknn air tgn fara :)
cik honey bee: fara dok umah jer, xde wt pape...
nnt mia kahwin, fara tlg memasak ek :)
Post a Comment