NUFFNANG ADDS

ANNIVERSARY

Daisypath Anniversary tickers

::BIRTHDAY AKU::

Daisypath Happy Birthday tickers

Monday, October 17, 2011

RESEPI: BISKUT TAT NENAS...

Bila aku tengah bosan tahap dewata, memang aku akan memasak. Boleh dikatakan hobi akulah tu selain membaca novel. Lagi pun apa guna jadi perempuan kalau tak tahu memasakkan? Baik jadi lelaki kalau serba serbi tak tahu buat. So, selamat mencuba. Yok makan makan!! =)


BISKUT TAT NENAS

  • Bahan-bahannya (100 biji):
  1. 250 g mentega
  2. 1/2 cawan gula aising
  3. 1 biji kuning telur
  4. 2 sudu tepung kastard
  5. 2 sudu tepung jagung
  6. 2 1/2 cawan tepung gandum
  7. Secubit garam
  8. Jem nenas
  9. 1 biji telur + pewarna kuning (untuk disapu atas biskut)
  • Cara membuat:
  1. Pukul gula aising bersama mentega hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan kacau bahan tadi hingga betul-betul kembang.
  3. Masukkan tepung kastard, tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit.
  4. Uli sehingga menjadi doh. 
  5. Tekan doh menggunakan acu dan letakkan jem nenas di tengah-tengah. Sapukan kuning telur yang telah dipukul bersama pewarna kuning.
  6. Setelah siap, bakar pada suhu 180 darjah Celcius selama 30 minit atau sehingga biskut masak.


Dari Hati Nuraniku,
fara,,

No comments: