- Bahan-bahan:
- 200-250 gram daging lembu (aku rebus dulu daging ni)
- 1 sudu ketumbar
- 1 sudu jintan manis
- 1 sudu jintan putih
- 1 sudu kicap pekat
- 1 sudu gula
- 1 sudu serbuk kunyit
- Secubit garam
- 2 ulas bawang putih
- 2 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- 2 tangkai cili api
- 1 keping asam
- 2 sudu kicap pekat
- 1 sudu sos tiram
- 1 sudu serbuk lada hitam
- 2 cawan air (lebih elok kalau dapat lebihan air rebusan daging tadi)
- Cara memasak:
- Perapkan daging bersama ketumbar, jintan manis, jintan putih, serbuk kunyit, kicap pekat, gula dan garam. (Perap selama 1 jam)
- Tumiskan bawang putih, bawang merah, dan halia sehingga naik bau.
- Masukkan daging yang diperap dan biar sehingga separuh masak.
- Masukkan air, kicap pekat, sos tiram, dan lada sulah. Biar daging masak selama 10-15 minit.
- Masukkan cili api dan asam keping. Biar sehingga mendidih dan kuah sedikit kering.
- Siap untuk dihidang.
.:: Juadah berbuka Hari Keempat Ramadhan. Alhamdulillah. ::. |
Dari Hati Nuraniku,
fara,,
No comments:
Post a Comment