NUFFNANG ADDS

ANNIVERSARY

Daisypath Anniversary tickers

::BIRTHDAY AKU::

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, August 4, 2011

RESEPI: DAGING MASAK KICAP BEREMPAH...

Hidangan untuk 4 orang


  • Bahan-bahan:


  1. 200-250 gram daging lembu (aku rebus dulu daging ni)
  2. 1 sudu ketumbar
  3. 1 sudu jintan manis
  4. 1 sudu jintan putih
  5. 1 sudu kicap pekat
  6. 1 sudu gula
  7. 1 sudu serbuk kunyit
  8. Secubit garam
  9. 2 ulas bawang putih
  10. 2 ulas bawang merah
  11. 1 inci halia
  12. 2 tangkai cili api
  13. 1 keping asam
  14. 2 sudu kicap pekat
  15. 1 sudu sos tiram
  16. 1 sudu serbuk lada hitam
  17. 2 cawan air (lebih elok kalau dapat lebihan air rebusan daging tadi)



  • Cara memasak:


  1. Perapkan daging bersama ketumbar, jintan manis, jintan putih, serbuk kunyit, kicap pekat, gula dan garam. (Perap selama 1 jam)
  2. Tumiskan bawang putih, bawang merah, dan halia sehingga naik bau.
  3. Masukkan daging yang diperap dan biar sehingga separuh masak.
  4. Masukkan air, kicap pekat, sos tiram, dan lada sulah. Biar daging masak selama 10-15 minit.
  5. Masukkan cili api dan asam keping. Biar sehingga mendidih dan kuah sedikit kering.
  6. Siap untuk dihidang.




.:: Juadah berbuka Hari Keempat Ramadhan. Alhamdulillah. ::.


Dari Hati Nuraniku,
fara,,

No comments: