IKAN MASAK TAUCU
- Bahan-bahan:
4 ekor ikan kembung/cencaru (yang sesuailah)
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1/2 inci halia
8 tangkai cili api
2 keping asam
2 sudu taucu
800 ml air
Garam secukup rasa
- Cara Memasak:
- Goreng ikan sehingga masak dan ketepikan.
- Tumis bawang putih, bawang merah, halia, dan cili api sehingga naik bau.
- Masukkan 2 sudu taucu dan kacau hingga masak.
- Masukkan air, ikan yang sudah digoreng, asam keping, dan garam. Biarkan hingga kuah mendidih dan masak.
- Siap untuk dihidang.
AYAM GORENG BEREMPAH
- Bahan-bahan:
- 5 ketul ayam (dada/paha/kepak)
- 1 sudu jintan manis
- 1 sudu jintan putih
- 1 sudu ketumbar
- 1 sudu serbuk kunyit
- 1 sudu serbuk cili
- 1 sudu sos tiram
- Garam secukup rasa
- Cara memasak:
- Perapkan ayam bersama kesemua bahan-bahan di atas. (at least 1 jam tapi aku perap 3 jam)
- Goreng ayam sehingga masak.
- Siap untuk dihidang.
P/S: Resepi ni aku ikut citarasa sendiri. Kalau korang tak suka, boleh ubah ikut kehendak masing masing. Tapi hasil yang aku dapat sangat memuaskan. So, selamat mencuba. =)
Dari Hati Nuraniku,
fara,,
No comments:
Post a Comment