NUFFNANG ADDS

ANNIVERSARY

Daisypath Anniversary tickers

::BIRTHDAY AKU::

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, August 4, 2011

RESEPI: IKAN MASAK TAUCU DAN AYAM GORENG BEREMPAH...

Hidangan untuk 4 orang


IKAN MASAK TAUCU

  • Bahan-bahan:

4 ekor ikan kembung/cencaru (yang sesuailah)
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1/2 inci halia
8 tangkai cili api
2 keping asam
2 sudu taucu
800 ml air
Garam secukup rasa


  • Cara Memasak:


  1. Goreng ikan sehingga masak dan ketepikan.
  2. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, dan cili api sehingga naik bau.
  3. Masukkan 2 sudu taucu dan kacau hingga masak.
  4. Masukkan air, ikan yang sudah digoreng, asam keping, dan garam. Biarkan hingga kuah mendidih dan masak.
  5. Siap untuk dihidang.



AYAM GORENG BEREMPAH


  • Bahan-bahan:


  1. 5 ketul ayam (dada/paha/kepak)
  2. 1 sudu jintan manis
  3. 1 sudu jintan putih
  4. 1 sudu ketumbar
  5. 1 sudu serbuk kunyit
  6. 1 sudu serbuk cili
  7. 1 sudu sos tiram
  8. Garam secukup rasa



  • Cara memasak:


  1. Perapkan ayam bersama kesemua bahan-bahan di atas. (at least 1 jam tapi aku perap 3 jam)
  2. Goreng ayam sehingga masak.
  3. Siap untuk dihidang.



P/S: Resepi ni aku ikut citarasa sendiri. Kalau korang tak suka, boleh ubah ikut kehendak masing masing. Tapi hasil yang aku dapat sangat memuaskan. So, selamat mencuba. =) 




Dari Hati Nuraniku,
fara,,

No comments: